Μάθημα: Στηλοθέτες στο Word 2010-2013

Οι στηλοθέτες είναι ένα παρεξηγημένο αλλά πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία κειμένου σε στήλες. Ήταν σε ευρεία χρήση τη μακρινή εκείνη εποχή που οι επεξεργαστές κειμένου δεν υποστήριζαν πίνακες αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σήμερα σε μια λίστα που θα περιέχει λ.χ. ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις, τηλέφωνα κ.λ.π. Η κάθε στήλη πρέπει να είναι στοιχισμένη κατακόρυφα, ώστε να διαχωρίζονται τα δεδομένα της μιας από την άλλη.

Βέβαια, αν είμαστε στοιχειωδώς φυσιολογικοί (λέμε τώρα…), για τη δουλειά αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τους Πίνακες του Word (και βέβαια ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ δεν θα φτιάξουμε τις στήλες με την μπάρα του κενού διαστήματος). Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά περιπτώσεις που οι στηλοθέτες είναι η κομψότερη λύση, όπως π.χ. σε πίνακες περιεχομένων (όπου οι στήλες συνδέονται με μια γραμμή από τελείες με τους αριθμούς των σελίδων) ή όταν θέλουμε να στοιχίσουμε αριθμούς κατακόρυφα κατά μήκος των υποδιαστολών τους, όπου οι στηλοθέτες είναι η μοναδική λύση (ή έστω η μοναδική που ξέρω).

Έχω αντιληφθεί ότι κάποιοι τους μισούν θανάσιμα :), κάποιοι αισθάνονται μια αδιόρατη αηδία για αυτούς, και κάποιοι άλλοι απλά τους αγνοούν, αλλά ελπίζω ότι παρακολουθώντας το παρακάτω μάθημα θα τους γνωρίσετε και ίσως αλλάξετε γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, για να εκτιμήσει κάποιος τους πίνακες είναι απαραίτητο να τους συγκρίνει με τους στηλοθέτες.

Καλή διασκέδαση και καλή πρόοδο 🙂

Για να δείτε το μάθημα σε μορφή παρουσίασης κάντε κλικ εδώ

parousiasi

Και για ένα μίνι τεστ προσομοίωσης όσων μάθατε, κάντε κλικ εδώ

test

Και βέβαια μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα και στο Youtube

Σχολιάστε